Annons

    Hem / Aktuellt / Inbjudningar / Inspirationsdag om ridunderlag för god hästvälfärd

Inspirationsdag om ridunderlag för god hästvälfärd

Underhåll av ridbanor är A och O, dels för att banan ska fungera bra men även för hästarnas välfärd och hållbarhet på sikt. Svenska Ridsportförbundet bjuder in föreningens anläggnings- och verksamhetsansvariga till en inspirerande dag om ridunderlag.

Att sköta om sin ridbana, oavsett vilken typ av underlag det gäller, på rätt sätt är en konst som kräver kunskap, kontinuitet och en bra plan. Kursen har fokus på underhåll, ekonomi och hästvälfärd och riktar sig till föreningar anslutna till Svenska Ridsportförbundet, max 2 personer per förening.

Kursledare: Mikael Nord och Markku Söderberg från referensgruppen för ridunderlag.

Kursens utformning: En dag med blandat teori och praktik. Teori om banans uppbyggnad, underhållsbehov, användningsområde, livslängd, att skapa ekonomi för underhåll, återställning och renovering. Praktiskt arbete med ridbanan under dagen.

Kurslitteratur: Ridunderlag – En guide, Ekonomi i ridsportföreningen, valda delar. (Boken är under revidering)

Sverige har en lång tradition om underlagets betydelse för hästars hälsa och prestation. Lars Roepstorff är professor i veterinärmedicin vid Sveriges Lantbruksuniversitet och med i referensgruppen bakom ”Ridunderlag en guide”, en fullmatad faktasamling om att anlägga och sköta ridbanor. 
- Underhåll gör vi för att hästarna inte ska skadas av underlaget. Helt olika underlag kan ha lika funktionella egenskaper, om de sköts på rätt sätt, säger Lars Roepstorff.

Kursen hålls vid fem olika tillfällen i oktober, välj den som passar dig bäst:

Utbildningstid: 6 timmar (9.00-16.00 inkl. fika och lunch)
Pris per deltagare: 1 000 kr
Anmälan sker via respektive länk ovan senast 30.9.2022

Det planeras för ytterligare utbildningstillfällen nästa år, under vecka 12.
Planerade platser är: Falun RK, Östersund-Frösö RK, Sundsvall RK, Skellefteå RK och Jokkmokk RK.
Mer information kommer.