Annons

    Hem / Tävling / Arrangör

Arrangör

Att vara tävlingsarrangör är ett roligt uppdrag, men innebär också en del arbete både innan, under och efter tävlingen.

I menyn hittar du praktisk information för dig som arrangerar nationell tävling på olika nivåer, men också för dig som arrangerar SM eller vill ta steget och arrangera internationell tävling.

Föreningar som får ställa ut licenser 2023

Enligt TS beslut 14 februari 2022: Den generella dispensen som, på grund av pandemin, gällt för föreningars rätt att ställa ut licenser inför kommande år upphör.

Förening ska enligt TR I mom 150.1.2 arrangera tävling eller vara medarrangör under 2022, för att få ställa ut licenser 2023.

TR I finns här

Innan tävlingen - polistillstånd vid tävling

Den som arrangerar en tävling måste ansöka om tillstånd hos polisen om tävlingen har publik.

Tävling räknas som en offentlig tillställning om den har publik, och man behöver i så fall antingen tillstånd för idrottsevenemang på offentlig plats eller idrottsevenemang på arena. Om ingen publik ska finnas behövs inga anmälningar eller tillstånd.

Arenor räknas vanligtvis inte som offentlig plats även om de har publik. Vid idrottsarrangemang med publik på arenor ska man i stället göra en avgiftsfri anmälan till polisen. På polisens hemsida finns en blankett att använda. Där kan också läsa mer om offentlig tillställning. 

Musik på tävlingen

Vad är Stim och SAMI?
Stim är en upphovrättsorganisation som gör så att låtskrivare får ersättning när deras verk spelas inom offentliga verksamheter.
SAMI är en intresseorganisation som ser till så att musiker och artister får ersättning när deras musik spelas inom offentlig verksamhet.

Spelar du musik på uppvärmningen, som bakgrundsmusik eller för att höja upplevelsen vid evenemang? Då behöver du licens från Stim och musikavtal från SAMI för det, och det gäller oavsett vilken källa musiken kommer ifrån – streaming, dj, radio, tv eller live. Stim och SAMI drivs utan vinstintresse och en licens/ett avtal ger dig frihet att spela vilken musik du vill i föreningen. Stim och SAMI ser till att licenspengarna går tillbaka till låtskrivare och artister

Ansök om licens hos Stim här

Ansök om musikavtal hos SAMI här

Hästsport, ersättningar vid tävlingar och A-SINK

Information från Skatteverket: Prispengar och andra ersättningar som i samband med hästsportstävlingar i Sverige betalas av svenska utbetalare till utländska mottagare utgör sådan inkomst som är skattepliktig enligt A-SINK. Detta gäller oavsett vilken hästsport som det tävlas i och oavsett om ryttaren, kusken eller jockeyn är delägare av hästen eller inte. Det innebär också att utbetalaren är skyldig att göra skatteavdrag för särskild inkomstskatt i samband med utbetalning av ersättningarna. HÄR kan du läsa mer