Annons

    Hem / Tävling / Hästvälfärd / Munkollen

Glöm inte munnen vid visiteringen

Hästen kan inte säga ifrån om den mår dåligt eller har ont och därför är det viktigt att vara uppmärksam på förändringar hos hästen, i utseende eller beteende.
När du dagligen går igenom din häst och visiterar den, glöm inte att också kolla i munnen. Finns där sår eller förändringar?

Det kan tyckas vara lättare sagt än gjort och för att underlätta för ryttare, hästskötare och funktionärer som gör kontroll på en tävlingsplats, har Svenska Ridsportförbundet tagit fram ett informationsmaterial. Muntrappan, som vänder sig till dig som ryttare, skötare eller hästägare, och Munstegen som är den mer veterinärmedicinska delen med regler och rekommendationer.

Skador i hästens munhåla orsakade av utrustning är inte förenligt med ett gott djurskydd och leder därmed bland annat till startförbud på tävling.

Skador i och runt munnen på hästen eller ponnyn uppstå av olika anledningar. Det är viktigt att inte fortsätta rida vare sig på träning eller tävling om du ser eller misstänker skada. Be om hjälp om du inte vet varför de uppstått, hur du ska hantera eventuella skador och vad som krävs för att de inte ska återkomma när de sedan läkt.

Passa ut ett lagom stort bett till hästen. Tänk på att hästen egentligen inte har någon plats alls i munnen för att ha ett bett. Hästen måste skapa plats för bettet, det är enklare att skapa plats för något som är litet än för något som är stort.

Tack till Sigtunabygdens Ryttarförening/Helgestabodarnas stuteri för lån av häst, personal och utrymme för illustrationerna till Munkollen